Avatar @Bookinka

@Bookinka

2 obserwujących. 6 obserwowanych.
Kanapowicz od 4 miesięcy. Ostatnio tutaj około 23 godziny temu.
{} DoGoryKsiazkami
{} Napisz wiadomość
2 obserwujących.
6 obserwowanych.
Kanapowicz od 4 miesięcy. Ostatnio tutaj około 23 godziny temu.

Recenzje książek

25 recenzji, w tym 5 recenzji wyróżnionych przez redakcję
Książka Gad. Spowiedź klawisza

Kawał dobrego reportażu.

Paweł Kapusta

Kawał dobrego reportażu.

{} WYBÓR REDAKCJI
26.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Swego czasu bardzo chętnie czytałam reportaże, jednak ostatnio trochę od nich uciekłam. Po tak długiej przerwie sięgnęłam po książkę autorstwa Pawła Kapusty: Gad. Spowiedź Klawisza. To było naprawdę dobre i już teraz wiem, że to nie była ostatnia książka tego autora, jaką przeczytałam. Temat książki jest dość trudny, bo opowiada o polskich więzi... {} Recenzja książki Gad. Spowiedź klawisza

Książka Schiza. Życie ze schizofrenią

Psychika naciejmniejszym zakamarkiem naszego organizmu.

Walenty Biały

Psychika naciejmniejszym zakamarkiem naszego organizmu.

23.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka, którą naprawdę jest mi ciężko ocenić, bo nie uważam, że jestem osobą, która jest kompetentna, by oceniać czyjeś życie. Jako że nie jest to powieść fikcyjna, a zapiski z życia osoby zmagającej się ze schizofrenia i osobowością borderline nie wiem, jak daleko mogę się w swojej recenzji posunąć. Sama książka jest krótka, a zawarte w niej je... {} Recenzja książki Schiza. Życie ze schizofrenią

Książka Miedziaki

Wspaniała. Mroczna. Do bólu prawdziwa.

Colson Whitehead ...

Wspaniała. Mroczna. Do bólu prawdziwa.

13.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

'Miedziaki', każdy już chyba o tej książce słyszał, każdy przeczytał i każdy się zachwycił. Cóż... ja na pewno nie będę wyjątkiem. Książka przeszyła mnie już od pierwszych akapitów. Na trzeciej stronie musiałam ją odłożyć, by złapać oddech. Mocny początek to cos, co wprawiło mnie w osłupienie. Zabierając się za nią, myślałam, że przeczytam ją w j... {} Recenzja książki Miedziaki

Książka Na Ostrym Ogniu

Raczej na małym płomyczku...

Elizabeth Acevedo

Raczej na małym płomyczku...

25.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

'Na ostrym ogniu' była moją pierwszą stycznością z twórczością Elizabeth Acevedo. Autorka ostatnimi czasy bardzo popularna i lubiana, więc postanowiłam sprawdzić, o co tyle szumu. 'Na ostrym ogniu' to historia Emoni, która jest młodą mamą. Wraz ze swoją babcią wychowują ‘Dziecinkę’ (nie do końca przypadło mi do gustu to tłumaczenie, ale o stronie... {} Recenzja książki Na Ostrym Ogniu

Książka Geekerella. Kopciuszek, który był geekiem

Nie moja bajka

Ashley Poston ...

Nie moja bajka

{} WYBÓR REDAKCJI
16.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Świetny pomysł na współczesny retelling kopciuszka. Obyczajówka połączona z sci-fi to dość niezwykły duet. Pomysł na kopciuszka w ciele geeka jest dość oryginalny, niestety mam wrażenie, że nie dla każdego. Natomiast ciesze się, że ktoś tchnął w te historię nowego ducha, ponieważ autorka w bardzo kreatywny sposób stworzyła współczesny Kopciuszkowi... {} Recenzja książki Geekerella. Kopciuszek, który był geekiem

Książka Pod taflą

Feminizm aż krzyczy w tej książce!

Louise O'Neill

Feminizm aż krzyczy w tej książce!

15.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Retelling, którego się zupełnie nie spodziewałam. Mała syrenka to jedna z moich ulubionych baśni i jakże dziwnie się czułam czytając jej mroczną odsłonę. Spodziewałam się czegoś zupełnie innego. Historia opowiada o młodej syrence, która zakochuje się w chłopaku i oddaje wszystko, co ma, by móc żyć na ziemi jak zwyczajna dziewczyna. Napotyka ona n... {} Recenzja książki Pod taflą

Książka Złodziej dusz

Sprzedałam duszę wiedźmie.

Aneta Jadowska

Sprzedałam duszę wiedźmie.

9.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tego mi było trzeba! Ostatnio na tapetę brałam głównie literaturę piękną, poruszającą trudne tematy. Miałam wrażenie, że wyssało to ze mnie cała energię i zdecydowanie potrzebowałam czegoś bardziej pozytywnego. Pomyślałam: a może by tak Jadowska? Opinie na temat jej twórczości są podzielone — jedni ją kochają, drudzy nienawidzą. Ja chciałam wyrob... {} Recenzja książki Złodziej dusz

Książka Zabić drozda

Nie dajcie zabić w sobie tytułowego drozda.

Harper Lee ...

Nie dajcie zabić w sobie tytułowego drozda.

8.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zabić drozda to książka, która już od dawna była na mojej liście i nareszcie poczułam, że to właściwy moment, żeby ją przeczytać. Miejsce i czas akcji to Alabama w latach 30tych gdzie rasizm miał miejsce na porządku dziennym. Historia opowiadana jest z perspektywy najmłodszej bohaterki – ośmioletniej Skaut, dziewczynki której temperament nie ma g... {} Recenzja książki Zabić drozda

Książka Chórzystki

Podnosząca na duchu historia.

Jennifer Ryan ...

Podnosząca na duchu historia.

{} WYBÓR REDAKCJI
25.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Chórzystki to historia gdzie prym wiedzie tzw. girl power! Kobiety po prostu wymiatają. Wojna budzi w nich instynkty, którymi nigdy wcześniej się nie kierowały i w jakiś sposób bohaterki przechodzą swojąwewnętrzną przemianę, której możemy być świadkami. Akcja rozgrywa się w latach 40stych, w wojennej Anglii. Poznajemy tam historie kobiet, które mu... {} Recenzja książki Chórzystki

Książka Szklany klosz

Nie wszystko jest takie, jak się wydaje.

Sylvia Plath ...

Nie wszystko jest takie, jak się wydaje.

{} WYBÓR REDAKCJI
20.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sylvia Plath należy do grona autorów wyklętych – docenionych dopiero po śmierci – myślę, że stało się to właśnie dzięki tej książce. Gdyby autorka napisała powieść, która zupełnie nie miała do czynienia z depresją, chorobą psychiczną i samobójstwem, być może po dziś dzień nie mielibyśmy pojęcia o istnieniu Sylvi Plath. Fakt, że autorka popełnia sa... {} Recenzja książki Szklany klosz

Książka Kirke

Boska Kirke, wcale nie taka boska...

Madeline Miller ...

Boska Kirke, wcale nie taka boska...

17.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Piękna okładka i mitologia grecka – to się musiało udać! A jednak... nic z tego. Jako, że mitologia grecka należy do moich ulubionych to ta książka wydawała się być dobrym wyborem, no i ta okładka przeważyła o mojej decyzji. Książkę zakupiłam i od razu zabrałam się za czytanie, które zajęło mi ponad tydzień! Pierwsze rozdziały były dosyć wolne, n... {} Recenzja książki Kirke

Książka Nick Primeon

Całkiem niezły początek!

Marek Szymański

Całkiem niezły początek!

{} WYBÓR REDAKCJI
14.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Myślałam, że czytałam już wszystko. W zasadzie tak było, poza jednym gatunkiem – sci-fi. Broniłam się przed nim rękami i nogami. 'Nick Primeon' był pierwszą książką z tego gatunku i myślę, że był to całkiem niezły początek. Książka opowiada o tytułowym Nicku, galaktycznym najemcy, który spędza wieczory w pubie przepijając swoje pieniądze. Pewnej n... {} Recenzja książki Nick Primeon

Książka Daisy Jones & The Six

Chcę więcej!

Taylor Jenkins-Reid ...

Chcę więcej!

10.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak to jest możliwe, że ten zespół nigdy nie istniał!? Daisy Jones & the Six to będzie jedna z książek mojego życia. Słyszałam wiele zachwytów nad nią, natomiast ja podeszłam do niej bardzo sceptycznie, bo jak książka o jakimś tam zespole może być aż tak dobra? Przekonałam się na własnej skórze, że może! Musiałam ochłonąć parę dni, zanim napisał... {} Recenzja książki Daisy Jones & The Six

Książka Zobacz, co zrobiłam

Najbrudniejsza książka ever!

Sarah Schmidt

Najbrudniejsza książka ever!

30.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka ma bardzo specyficzny wydźwięk i zrozumiem, że może się komuś nie spodobać. Sama mam co do niej mieszane odczucia. Uważam, że ta książka jest tak brudna, że po przeczytaniu jej trzeba wziąć prysznic. Autorka z każdej strony otacza nas brudem, zgnilizną, krwią, itp. Wszędzie panuje mrok I szarość. Jedyne kolory, jakie możemy tu wyróżnić to ... {} Recenzja książki Zobacz, co zrobiłam

Książka Hashtag

#katastrofa

Remigiusz Mróz

#katastrofa

27.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jakie to było słabe. Uważam, że Pan Remigiusz Mróz ustawił sobie poprzeczkę dość wysoko, ale niestety tym razem poległ. "Hashtag" to książka, która rozpoczyna się od tajemniczej przesyłki. Główna bohaterka, jest lekko zbita z tropu, ponieważ jest pewna, że niczego nie zamawiała. Finalnie jednak idzie do paczkomatu, by odebrać przesyłkę. Po powro... {} Recenzja książki Hashtag

Książka Podpalacz

Chmielarz is on fire!

Wojciech Chmielarz

Chmielarz is on fire!

23.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

I tak oto poznałam Komisarza Mortkę. Co więcej, bardzo go polubiłam! Podpalacz, jak sam tytuł wskazuje, to książka, która opowiada o serii podpaleń, w której między innymi ginie mężczyzna, dwójka dzieci a jedna kobieta doznaje ogromnych obrażeń. Wyżej wspomniany komisarz próbuje dorwać sprawcę, zanim ucierpią kolejne osoby. Kim jest tytułowy podp... {} Recenzja książki Podpalacz

Książka Behawiorysta

Brutalny Behawiorysta

Remigiusz Mróz

Brutalny Behawiorysta

23.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pierwsza część duologii o Gerardzie Edlingu. Nie tylko imie głównego bohatera jest jak z innej epoki, ale i cala jego postać. Jego nienaganne maniery, styl to coś co mnie w nim urzekło. Dawno nie miałam styczności z tak wyjątkowym bohaterem. Książka już od pierwszej strony wciąga bezpowrotnie. Jest to ten rodzaj powieści, gdzie autor odpala rakie... {} Recenzja książki Behawiorysta

Książka Iluzjonista

Słynny Iluzjonista

Remigiusz Mróz

Słynny Iluzjonista

23.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Iluzjonista" to jedna z moich ulubionych książek tego roku. Niestety dałam plamę i zamiast zacząć od "Behawiorysty" to zaczęłam właśnie od tej, ale to tak na marginesie. Niemniej jednak nie miało to większego wpływu na fabułę i wątki w niej zawarte, ponieważ była to swego rodzaju oddzielna fabuła. "Iluzjonista" to historia przestępcy, który mord... {} Recenzja książki Iluzjonista

Książka Wyrwa

Wyrwało mnie z butów.

Wojciech Chmielarz

Wyrwało mnie z butów.

22.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mam już za sobą pięć książek tego autora i czas zaktualizować ranking. Ostateczna rozgrywka o pierwsze miejsce była właśnie miedzy "Wyrwą" a "Raną" i muszę przyznać, że ta pierwsza zasługuje na to by być numerem jeden. Już wam zdradzam dlaczego, a dla tych którzy są ciekawi mojej recenzji "Rany" odsyłam na mój profil. Do rzeczy! W wypadku samoch... {} Recenzja książki Wyrwa

Książka Dziewczyny ocalałe

Trzeba to przeczytać.

Anna Herbich

Trzeba to przeczytać.

21.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Myślę,że książek tego typu nie powinno się recenzować. Nie powinno się recenzować historii, które napisało życie i to jeszcze w tak brutalny sposób. Z drugiej jednak strony nie można od tego uciekać i zachęcam każdego by te książkę przeczytał! Jak niektórzy z was może już zdążyli zauważyć bardzo lubię kryminały czy thrillery, ale uwierzcie mi — ż... {} Recenzja książki Dziewczyny ocalałe

Książka Grzech

Zgrzeszyłam czytając tę książkę.

Max Czornyj

Zgrzeszyłam czytając tę książkę.

21.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie chcębyć aż tak krytyczna, ale mam wrażenie, że grzechem było przeczytać tę książkę. Niestety, poczułam, że zmarnowałam swój czas. Lubię kryminały, ale w tym nie znalazłam nic odkrywczego. Bardzo banalna fabula. Ginie kobieta, później kolejna i jeszcze jedna itd. Zmasakrowane zwłoki, ciemne piwnice, psychodeliczny morderca. Absolutnie nic głęb... {} Recenzja książki Grzech

Książka Była sobie rzeka

Popłynęłam z tą książką.

Diane Setterfield

Popłynęłam z tą książką.

21.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Była sobie rzeka to książka, która mnie totalnie zauroczyła. Tego typu powieści wychodziły spod pióra Andersena czy Braci Grimm, których czytałam bezwiednie będąc dzieckiem. Około 20 lat później mam okazję wrócić do baśniowych klimatów i przepadłam bez reszty. Książka już od pierwszych stron wciąga niczym tytułowa rzeka. Dzięki temu, że możemy dzi... {} Recenzja książki Była sobie rzeka

Książka Ja Cię kocham, a Ty miau...

Ty mnie kochasz, a ja miau

Katarzyna Berenika Miszczuk

Ty mnie kochasz, a ja miau

20.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jako kociara z krwi i kości musiałam mieć tę książkę. Uroczy kot na okładce, który w powieści wciela się w rolę detektywa i pomaga swojej Pani rozwikłać zagadkę. Kryminały to zdecydowanie mój konik, dlatego też musiałam mieć te pozycję biorąc pod uwagę, że jest to komedia kryminalna i takiej odmiany tego gatunku jeszcze w swoich rękach nie miał... {} Recenzja książki Ja Cię kocham, a Ty miau...

Książka Rana

Są rany, które nigdy się nie zagoją

Wojciech Chmielarz

Są rany, które nigdy się nie zagoją

20.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rana to jak dotąd mój numer jeden z kolekcji Pana Chmielarza, a mam za sobą już jego 4 książki. Tak, przebiła "Żmijowisko" i tak, wiem że ma wiele niedociągnięć, jednak trafiła do mnie jak żadna inna pozycja autorstwa Pana Wojciecha. Książka krótka, ale jakże bogata. Akcja kreci się wokół jednej z prywatnych szkół w Warszawie. Mimo jej pre... {} Recenzja książki Rana

Książka Żmijowisko

Nie tylko żmije mają w sobie tyle jadu.

Wojciech Chmielarz

Nie tylko żmije mają w sobie tyle jadu.

20.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Było to moje pierwsze spotkanie z Panem Chmielarzem i jakże niezwykłe. „Żmijowisko” to historia opowiadająca o grupie znajomych, którzy w czasie wakacji wybierają się wraz ze swoimi rodzinami do agroturystyki. W trakcie wypadu znika młoda dziewczyna – córka jednego z małżeństw. Zaczynają się poszukiwania lecz po zaginionej ani śladu. Mija rok od... {} Recenzja książki Żmijowisko

nakanapie.pl
{} {} {}
O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2020 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe