Avatar @Jagrys

@Jagrys

Bibliotekarz
72 obserwujących. 51 obserwowanych.
Kanapowicz od 5 lat. Ostatnio tutaj około 2 godziny temu.
Napisz wiadomość
Obserwuj
72 obserwujących.
51 obserwowanych.
Kanapowicz od 5 lat. Ostatnio tutaj około 2 godziny temu.
środa, 19 sierpnia 2020

Hemingway też tworzył daiquiri: Papa Doble

Ktoś powiedział kiedyś, że literatura kocha napoje wyskokowe. Że bez procentów straciłaby swój koloryt. Coś w tym jest. A skoro ruszyłam już temat daiquiri, nie sposób wspomnieć o tym najsłynniejszym - Papa Doble aka Hemingway Daiquiri. Elegancki drink, którym można się całkiem konkretnie urżnąć, a którego skład i recepturę Hemingway z zaprzyjaźnionym barmanem we Floridicie metodą prób i błędów opracował osobiście.

Ustawić przed sobą
shaker (lub duży słoik z zakrętką)
jigger (lub miarkę kuchenną)
sitko (barmańskie lub zwykłe)
wyciskacz do cytrusów
kieliszek koktajlowy

Składniki
120 ml białego rumu
40 ml likieru maraschino lub wiśniówki
40 ml soku wyciśniętego z grejpfruta
40 ml soku z limonki
kruszony lód
ćwiartka limonki do dekoracji (opcjonalnie)

Wykonanie
Kieliszek schłodzić (czytaj: wsypać lód ile się zmieści)
Do osobnych naczyń wycisnąć sok z grejpfruta i z limonki.
Shaker uzupełnić lodem, za pomocą jiggera lub miarki kuchennej odmierzyć 120 ml rumu, 40 ml maraschino (albo wiśniówki), 40ml soku z grejpfruta i tyle samo soku z limonki. Wlać do shakera (lub słoika) i wstrząsać energicznie jakieś 20 sekund. Wysypać lód z kieliszka. Używając sitka przelać koktajl z shakera do kieliszka.
Dla efektu - kieliszek udekorować limonką.

Z historyjek dodatkowych: Kiedyś uraczono mnie wariacją Papa Doble na bazie ginu. Nie polecam.
Za bardzo czuć jałowcem.


Witamina z prądem: Papa Doble aka Hemingway Daiquiri




#drinki#koktajle#hemingway#daiquiri
× 5
Komentarze
@jbutton
@jbutton · ponad 4 lata temu

Może być

× 1

Archiwum